Леща чорба и яхния
Супа с леща, лук, моркови, домати и чушки в постен и маслен вариант.
Необходими продукти:
- ½ малък пакет леща (около 1 чаша)
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1 зелена чушка
- 2 скилидки чесън
- ½ буркан цели домати, белени
- Сол и пипер на вкус
- 2 ч.л. червен пипер
- 1 с.л. сушена целина
- Зехтин
- Вода, колкото е необходимо
За леща-яхния:
- 2-3 с.л. брашно
- 3 с.л. масло
- 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
В тенджера смесваме студена вода с намачканите на ръка белени домати и сока им, добавяме сол, черен и червен пипер, сушена целина и малко зехтин на вкус и оставяме да заври. Междувременно, нарязваме лука и чушката ситно, чесъна на големи парчета (скилидките се нарязват на две или 4, ако са много големи), а морковите на колелца и когато водата заври, ги прибавяме в тенджерата и намаляваме котлона до слаб. Оставяме за около 20 мин., през които почистваме лещата, ако е необходимо. Когато зеленчуците омекнат, добавяме лещата в супата и варим до готовност.
По желание, може да се приготви яхния, като се направи запръжка с брашно. Разтопяваме малко масло със зехтин в голям тиган, добавят се 2 - 3 с.л. брашно и се разбърква на слаб огън до гладкост. След това се добавя по малко от лещата и се запържва при непрекъснато разбъркване до желаната гъстота.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ