Лесна домашна баклава
Сочни ядки се усмихват от вашата баклава.
Необходими продукти:
- 2 рола бутер тесто
- 300 г смесени ядки (или само бадеми)
- 10 г масло
- 80 г захар
- 150 мл есенция от портокалов цвят
- 1 лъжица канела на прах
- 1 жълтък
- 100 г бланширани бадеми за украса.
За сиропа:
- 1 чаша вода.
- 1/2 чаша мед.
- 2 лъжица есенция от портокалов цвят.
Начин на приготвяне:
1. Традиционният начин за приготвяне на баклава може да отнеме часове. Но тази рецепта е лесна и бърза за приготвянето на също толкова вкусна баклава.
2. Предварително загрейте фурната на 180°C.
3. Натрошете ядките с кухненски робот, но не на прах, а да се усещат малки парчета.
4. Смесете натрошените ядки със захарта, канелата, яйчния жълтък и есенцията от портокалов цвят. Консистенцията трябва да е като на каша.
5. Намаслете съд за печене и поставете отгоре едното руло бутер тесто. Изрежете излишното тесто.
6. Напълнете тестото със сместа с ядките.
7. Сложете отгоре второто руло тесто.
8. С нож отрежете до дъното на съда парчета с формата на ромбове.
9. Забодете по един бадем във всяко парче (половината бадем трябва да е в баклавата - това помага да се задържи отгоре вторият слой тесто.)
10. Разтопете останалото масло и го използвайте, за да покриете баклавата отгоре.
11. Печете във фурна около 1 час.
12. В същото време пригответе сироп, като сварите водата, меда и есенцията от портокалов цвят докато се сгъсти (като сироп, но не и с гъстотата на мед).
13. Щом извадите баклавата от фурната, полейте сиропа отгоре и оставете да попие.
14. Когато се охлади, можете да я сервирате с хубав зелен чай с мента или друга напитка по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ