Лесен ябълков пай с бутер тесто
Домашен бутер пай с ябълки.
Необходими продукти:
- 1 кг ябълки
- сокът на 1/2 лимон
- 30 г масло + още за формичката
- 150 г захар
- 1/2 ч.л. канела
- 1/3 ч.л. индийско орехче
- 30 г нишесте
- 30 г брашно
- 500 г бутер тесто
- жълтък
- 1 с.л. захар + 1 с.л. пудра захар за поръсване по желание
- сладолед, цедено кисело мляко с плодове или заквасена сметана с мед за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Ябълките обелете, почистете и нарежете на четвъртини. След това всяко парче разделете на 4-5 по-малки кубчета. Прехвърлете в купа, залейте с лимоновия сок и разбъркайте. Добавете 30 г разтопено масло, захарта, канелата, индийското орехче, нишестето и брашното и разбъркайте.
2. Разделете бутер тестото на 2 сравнително еднакви правоъгълника. Разточете единия на много тънка кръгла кора, като си прецените да покрива дъното и стените на формичката ви за пайове. След това го прехвърлете в намазаната с масло формичка.
3. Изсипете отгоре ябълковата плънка и заравнете колкото е възможно.
4. Другата част от тестото разточете на по-дебела кора и нарежете на лентички, като ги прецените да успеят да покрият диаметъра на тавата. Подрдете лентичките на кръст, диагонално или на кошничарска плетка върху ябълките. След това прещипете крайщата на тестото от основата с тези на тестото от решетката за украса и завийте около ръба на тавата. Намажете отгоре с разбит с малко вода жълтък.
5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25 минути. Извдете, поръсете с лъжица едра захар и върнете за още 8-10 минути във фурната, за да се образува карамелена коричка.
6. След изваждане по желание можете да поръсите с пудра захар през цедка или да поднесете с предложение от изброените кремове.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ