Лесен домашен хляб с масло
Маслена питка със суха мая.
Влогърката Милена предлага да си направим домашен хляб, като следваме една лесна и сполучлива нейна рецепта за насъщен с бяло брашно, шпикован с масълце. Хлебчето може да се пече в правоъгълна форма за сладкиши, за да заприлича на купешки хляб или пък от тестото да оформите домашна погача, която да напомня за бабините питки. Ето и как да си го направите, като работата по хляба ще ви е общо около половин час. Останалото е чакане - за втасване и изпичане.
Около 600 грама брашно се пресява, а 7 грама суха мая се шупва в топла вода с брашно и захар. С активираната мая се замесва тесто, в което се прибавя сол и след това се оставя да втаса в купа, увита със стреч фолио. Добре е да почива на топло и да изчакате поне да удвои обема си. Интересното тук е, че на този етап в тестото не се добавя никаква мазнина. След уголемяването му се премесва и се прехвърля в намазнения съд, в който ще се пече. Сега вече се шпикова с масло, за да се превърне в ароматен и апетитен хляб. Но отново трябва да втаса. Този път 30 минути са напълно достатъчни.
Милена дава още една хитра идея. Ако искате коричката да е хрупкава, напръскайте фурната със студена вода точно преди да пъхнете питката вътре. Остава само да се изпече и вече можете да се похвалите с пресен и топъл домашен маслен хляб.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ