Кюфтета в сос маринара
Печени кюфтета с пържен доматен сос.
Необходими продукти:
За соса:
- зехтин
- 2 консерви нарязани или натрошени домати
- 100 г доматено пюре
- 4-6 скилидки чесън
- 1 лук
- 1/2 - 3/4 ч.ч. сухо бяло вино
- печурки
- дафинови листа
- босилек
- риган
- магданоз
- едро смлян червен пипер
- около 1 ч.л. захар
- 1 кубче бульон
За кюфтетата:
- 4-5 скилидки счукан чесън
- 1/2 глава наситнен лук
- около 500 г пилешка, телешка и свинска кайма, смес
- 1 яйце
- шепа галета
- босилек
- риган
- магданоз
- пармезан
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
На соса:
1. Сложете щедро количество зехтин в тиганче - колкото да го покрие и след това допълнете с още - и сгорещете. Сотирайте чесъна и лука до полу-прозрачност. След това добавете гъбите и гответе докато започне да се усеща ароматът им.
2. Прибавете доматите и доматеното пюре и оставете да заври. Когато започне да къкри, добавете бялото вино, подправките, бульона и захарта и овкусете със сол и пипер. Оставете да къкри поне 1/2 ч., като доовкусявате, ако е необходимо.
На кюфтетата:
1. Сгорещете тиганче с малко зехтин. Смесете всички необходими продукти, без да прекалявате.
2. Оформете малки кюфтенца, но не притискайте силно - само колкото да се запази овалната форма.
3. Сложете ги в горещото олио и пържете до покафеняване. Прехвърлете ги в съд, чието дъно сте покрили със сос маринара.
4. Полейте кюфтенцата с останалия сос, поръсете с моцарела или пармезан на вкус. Печете 5-10 мин. във фурната на около 180ºC или докато се сготвят отвътре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ