Къри от сини домати
Вкусно къри с патладжани, поднесено с ориз.
Необходими продукти:
- 1 голям патладжан
- 1 домат, нарязан на кубчета
- 1 лук, нарязан на кубчета
- 8 скилидки чесън, фино нарязани
- 1 ч.л. пресен джинджифил, счукан
- 2 чили чушлета, счукани
- 3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. семена от кимион
- 1 дафинов лист
- 1 ч.л. куркума на прах
- 1 с.л. къри на прах
- 1 ч.ч. пилешки/зеленчуков бульон
- ½ ч.ч. кисело мляко
- морска сол на вкус
- листа нарязан кориандър за украса
Начин на приготвяне:
1. Нарежете патладжана на кубчета с големина около 2,5 см, поръсете със сол и заделете докато приготвяте останалите продукти. Преди да го сготвите, изплакнете и подсушете патладжана. Може също така да го запечете на скара или оребрен тиган и тогава да го сложите в къри соса, за да придобие приятен пушен вкус, но може да го сложите и суров, ако искате да стане по-бързо.
2. Сгорещете олио и добавете семената кимион. Запържете ги леко и сложете дафиновия лист, чилитата, джинджифила и чесъна. Когато подправките поемат мазнината, сложете лука. Щом стане полупрозрачен, добавете смлените подправки и доматите. Гответе известно време и добавете бульона и киселото мляко. Оставете да къкри почти до желаната гъстота, овкусете със сол и добавете патладжана. Когато омекне, прехвърлете кърито в чиния и украсете с нарязани листа кориандър. Поднесете с ориз или хляб Наан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ