Котлет от сьомга с пикантна паста
Печена сьомга на грил тиган с масло, чили сос и подправки.
Ако сте решили да приготвяте тази рецепта за човек, особено вещ в кулинарията, то по-добре се спрете на друг вариант, защото направата на тези филета от части се противопоставя на описаните правила за готвене на сьомга в учебниците. Ако обаче сте решили да впечатлите с вкусна храна, която да плени езиците на любимите хора, то изборът ви да сготвите именно опикантените парчета сьомга, е идеален. А и ще ви остане достатъчно време да обърнете внимание на външния си вид и да си починете.
Необходими продукти:
- 2 котлета от сьомга
- 25 г масло
- 1 с.л. чили сос или лют сос
- сокът от половин лимон
- сол и черен пипер
- щипка мащерка
- зехтин за намазняване на тигана
Начин на приготвяне:
1. Измийте рибата със студена вода и подсушете с домакинска хартия. Така няма да потече слуз и кръв в процеса на готвене.
2. Обтрийте месото със сол и пипер и оставете настрана да поеме от подправките докато си направите соса.
3. В малък метален съд разтопете маслото на водна баня, добавете в него чилито, лимоновия сок, малко сол, пипер и мащерката.
4. Сгорещете грил или грил тиган. Във втория вариант добавете зехтин, предвиден за термична обработка. Нужно е съвсем малко.
5. На много силен огън сложете рибата да се готви от едната страна. Щом котлетът побелее след средата, значи е време да обърнете. Ще трябват около 3 до 4 минути най-много.
6. Веднага щом обърнете, намажете изпечената страна със сместа. Най-добре използвайте силиконова четка. След минута я намажете отново.
7. Когато рибата е готова и от другата страна, обърнете отново, като следите резките от грила така, че да поставите в обратен диагонал, за да се образуват апетитни ромбове. Сега мажете втората страна за 1 минута, после обърнете, за да се получи шарката отново, като пак намажете.
8. Ако ви е останало от сместа, намажете още веднъж рибата след изваждане от тигана. Лютият сос се запечатва по особено апетитен начин.
9. Поднесете със зелена салата, резен лимон и подходящо вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ