Кифлички със спанак и сирене фета
Златисто-кафяви кифлички с пълнеж.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 чаши пълнозърнесто брашно
- 125 грама растителна мазнина, нарязана
- мая
- ¼ чаша мляко или вода
- 1 с.л. захар
- 1 яйце
За пълнежа:
- 300 г спанак
- 200 г сирене фета, на кубчета
- 2 скилидки чесън, нарязани
- прясно смлян черен пипер
- 2 с.л. зехин
Начин на приготвяне:
1. В чаша смесете млякото със захарта и 1 супена лъжица брашно, добавете маята, разбъркайте добре и оставете на топло, например близо до фурната, където приготвяте нещо друго.
2. Пресейте брашното в купа.
3. Когато количеството в чашате се е увеличило така, че да я напълни цялата, добавете я към брашното, разбъркайте, после сложете растителната мазнина, резен по резен и замесете всичко заедно.
4. Когато получите гладко тесто, сложете го в хладилника за 1 час.
5. Междувременно, подгответе пълнежа – загрейте олиото в тиган за шържене, сложете чесъна, листата спанак и когато спанакът се спаружи, добавете сиренето фета. Разбъркайте добре и овкусете с черен пипер.
6. След 1 час, извадете тестото, разрежете го на половина, разточете едната половина и изрежете квадрати.
7. В отделна купа разбийте яйцето.
8. Сложете лъжица от спаначената смес от тигана в средата на всеки квадрат. Намажете краищата с яйцето, завийте наполовина и внимателно прищипете краищата.
9. Сложете кифличките на тава и намажете с яйцето.
10. Печете в предварително загрята фурна, на 200 градуса, докато станат златисто-кафяви.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ