Регистрация

Кекс с канела и карамфил

Кекс с канела и карамфил
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 5303

Домашен кекс със стафиди и ароматни подправки с дъх на бабин десерт.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта е по спомени от детството на майка ми. Заговорихме се какви сладкиши е приготвяла прабаба ми Гена. Майка ми си спомни веднага за сладкиш с канела и карамфил, който бил много вкусен. Странно е, защото самата тя е голяма кулинарка, но никога не се беше сещала да приготви вкъщи. Затова реших да я изненадам. Усещането да се ровиш в родовата памет е много приятно. Ако имате възможност, направете го и вие. Традициите са всичко, без тях сме дърво без корени.

 

Необходими продукти:

  • 1-2 чаши брашно (в зависимост от това колко искате да е гъста сместа)
  • 1 чаша захар
  • 2 с.л. карамфил, които смилате на прах
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 2 малки пакетчета канела
  • 250 гр масло, баба ми е слагала олио
  • 5 яйца
  • 2 ампули есенция ром
  • 100 гр стафиди
  • 50 гр орехи (накълцани)
  • 1 пакетче бакплувер
  • 2 с.л. ванилова пудра захар за поръсване
  • 2 с.л. олио за намазняване на съда за печене на кекса

Начин на приготвяне:

Накиснете стафидите с двете ампули ром и малко вода.

Разбийте с миксер маслото и захарта. За да се разбива добре, маслото ви трябва да е със стайна температура.

Добавете към маслото и захарта брашното, канелата, стрития карамфил, баклувера, жълтъците, накиснатите стафиди с ром и накълцаните орехи. След като сместа е добре разбъркана, я оставете настрана и най-добре в буркан разбийте 5-те белтъка на яйцата. За да станат по-бързо белтъци, преди разбиване с миксера ги оставете за 10 мин. във фризера.

Добавете готовите белтъци към останалите продукти. Без миксер, с лъжица, внимателно разбъркайте сместа, за да остане пухкава.

Готовата смес изсипете в подходяща за печене форма, която предварително сте намазнали с олио и сте набрашнили, за да не залепне кекса за нея.

Печете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 мин. и още 20-30 мин. на 150 градуса или до готовност. За да не спрете процеса на бухване на тестото докато се пече, в никакъв случай НЕ отваряйте фурната.

Готовия и изстинал кекс поръсете с ванилова пудра захар.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта