Кекс от белтъци с карамел
Сладкиш от печени бити белтъци с карамелен сос и дулсе де лече.
Бон Апети
Излъчен на 31.03.2017
Правим си на пръв поглед много лесен сладкиш само с три продукта, но в готвенето му има важни тънкости, с които трябва да се съобразим, ако искаме да се получи кекс без брашно с мека белтъчна сърцевина и хрупкава карамелена коричка. Добре е за този десерт да имаме формичка с махащо се дъно, а още по-хубаво би било, ако е и с дупка. Разбира се, ще се получи и в тавата, завещана от баба, но няма да е така привлекателен. Точността на градусите на фурната също е от значение.
Първо си разбиваме белтъците на пресни яйца със стайна температура на пяна, а след това си правим карамел от разтопена захар. С получения карамел внимателно намазваме дъното и стените на кексовата формичка и пускаме фурната да загрява на 115 градуса без вентилатор. Разпределяме белтъците върху карамела и печем за един час на водна баня. След това оставяме на изключена фурна за още час, а после охлаждаме в хладилник за поне 8 часа и чак тогава вадим от формичката. После поливаме с дулсе де лече (можете да опитате с разтопен шоколад или готов карамелен топинг за сладоледи и понички) и прибираме за още време в хладилника докато се стегне. Крайният резултат е зашеметяващо вкусен и си заслужава чакането.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ