Кебап на тава от свинско с патладжан
Свински гювеч с патладжани, чушки, лук и домати в доматен сос.
Печено свинско със зеленчуци - класическа комбинация за семейна вечеря. Но когато искаме да стане по-табиетлийско ястие, можем да използваме народните рецепти, представени в канала Кухнята на Звездев. Кулинарят показва как комбинацията от свинско със зеленчуци се превръща в апетитен гювеч, неустоим за небцето. Напомня на бабините манджи и лъха на български кулинарни традиции.
Първо патлажаните се режат на кубчета, посоляват се и се заливат с вода. Оставят се да киснат, за да си пуснат горчивината. През това време месото се реже на хапки, чушките - на кръгчета, лука и доматите - на кубчета. Месото се разпределя на дъното на тава и се овкусява със сол, черен и червен пипер; по желание с кимион и риган. Отгоре се поръсва лукът, после чушките и след това патладжаните. Посолява се и се покрива с кубчета домат.
Ястието се покапва с олио и се залива с разбъркан доматен концентрат с вода и подправки. Покрива се с мокра хартия за печене и се пъхва в предварително загрята на 200 градуса фурна. Пече се 90 минути, а после е време за насладата на цялото семейство над домашния гювеч със свинско и зеленчуци. Точните продукти и стъпки на готвене можете да гледате във видеото на Звездев по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ