Капрезе с възможност за побългаряване
Салата с домати, босилек и моцарела, към която можете да добавите колбас.
Възможостта за побългаряване на класическата салата Капрезе се роди в рамките на шегата между любители на мръвката и вегетарианци, събрани на една трапеза. По-късно бе опитана и се оказа, че в неофициални среди е доста вървежна, защото съчетава модерната италианска кухня с традиционните нрави на българина.
Необходими прдукти:
- 4 домата
- 500 г моцарела
- 5-6 клончета пресен босилек
- сол
- зехтин
- босилеково песто
- 1 кобас на кръгчета (шпек, роле, шунка) за побългаряване по желание
Начин на приготвяне:
1. Първо сглабяме оригинална салата капрезе. Доматите се измиват добре и се обелват. Трудно е с меки домати, затова не разчитайте на тях. След обелването внимателно се почиства точката им, като се изрязва и издърпва. После се нарязват на кръгчета. Листата босилек се откъсват от стеблото и се измиват. Моцарелата също се реже на кръгчета. В чиния се редят - домат, моцарела, листо босилек, домат, моцарела и пак босилек и така до изчерпване на количествата. Отгоре се посолява и се покапва с песто. По желание може и малко зехтин.
2. Ако искате да побългарите предястието, нарежете и колбас на кръгчета и го включете в редуването. Кръглите меки салами и дори шпекът са подходящи. С кренвирши ще стане прекалено грубо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ