Зелеви сарми с кайма в доматен сос
Сарми с месо и прясно зеле, сготвени в зеленчуков сос с домати.
Необходими продукти:
- 1 зелка
- 2 глави лук
- 3 с.л. олио
- 2 моркова
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сушен кориандър и кимион на прах на вкус и ако имате
- 4 скилидки чесън
- 300 г домати
- 300 мл пюрирани домати от консерва (доматен сос)
- 2 ч.л. захар
- 2 дафинови листа
- 500 мл вода
За месната част:
- 700 г кайма
- 100 г ориз (сварен)
- 1 глава лук
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука, рендосайте моркова, а доматите нарежете на кубчета. Чесъна намачкайте.
2. Зелката измийте, махенте кочана отдолу като отрежете и във вътрешността. Поставете в тенджера, залейте с вода и кипнете. Варете 8 минути и след това извадете от водата.
3. Сгорещете олиото в тиган. Запържете две от главите лук за 3 минути, добавете моркова, овкусете със сол и пипер, гответе още две минути, после добавете доматите, гответе две минути, след това чесъна, кориандъра, кимиона и залейте с доматения сос. Прибавете захарта и дафиновите листа. Оставете да къкри 4 минути след кипване. После залейте с водата и оставете да ври 5 минути.
4. Каймата замесете с глава лук, сол и пипер и сварения ориз.
5. Отделете зелевите листа от зелката. Ако още са жилави, посплескайте с дървен чук за месо. Слагайте във всяко листо от плънката и завивайте стегнати сарми. Редете в тава с капак. Можете да използвате и голяма йенска тенджера.
6. След като наредите първия ред сарми, полейте с част от доматения сос в тигана. После наредете втори ред сарми и пак полейте. Ако имате материал за трети, наредете и него и най-отгоре залейте с останалия доматен сос.
7. Печете на 180 градуса във фурната за 50 минути.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ