Зелеви сарми със свинско, праз и ориз
Коледни сарми с кълцано месо, праз лук и ориз в листа кисело зеле.
Мъжки сарми със свински мръвки прави Миро от канала Готвене за начинаещи, за да предаде стара семейна рецепта за празнични зелеви сарми с месо. Това е родна кулинарна класика в студените дни, когато киселото зеле е готово, а семейството прекарва повечко време на трапезата. Рецептата е подходяща за основно на празничната трапеза за Коледа или Нова година. Пък и не се приготвя чак толкова пипкаво.
Първо се нарязват продуктите - около 700 г сочно свинско месо на малки хапчици. Друго си е да не използвате готова кайма. Следват глава лук и половин стрък праз лук. В тиган се сгорещяват олио и свинска мас и двата вида лук се запържват. Добавят се мръвките и се готвят няколко минути на слина температура до побеляване. Овкусяват се със сол, червен, черен и лют пипер и чубрица. Добавя се 1 ч.ч. измит ориз и се готви до оцъкляне. Налива се чаша вода и се намаля огъня. Оставя се да покъкри докато водата се абсорбира.
Зелевите листа се почистват от твърдата част на кочаните. Плънката се увива в тях. Как - гледайте Миро. Редят се плътно в тава, долива се вода, покапва се с мазнинка и се завива с фолио. То се дупчи на 2-3 места, за да излиза парата. После ястието се пъхва в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Следва да се разгърне и да се допече до леко позлатяване на зелевите листа. После е готово за хапване. Или пък трябва да изчака подреждането на празничната трапеза.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ