Звездно яйце или яйчена звезда
Печено яйце в красива формичка.
Необходими продукти:
- 1 яйце
- mалко олио за пържене
- ½ чаша вода (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте и сипете олио в тиган за пържене.
2. Намазнете добре двете формички за курабийки от всички страни.
3. Сложете формичките в тигана, като сложите малката в голямата формичка.
4. Счупете яйцето и отделете жълтъка.
5. Сложете жълтъка в по-малката формичка, а белтъка в голямата.
6. Използвате клечка за зъби, за да разделите яйцето, ако е необходимо.
7. Продължете да пържите на ниска температура, докато е полуготово.
8. Внимателно изсипете малко гореща вода около голямата формичка за сладки, за да се готви яйцето, докато белтъка се стегне.** Можете да пропуснете сипването на вода и да продължите да пържите, докато е готово, но аз предпочитам да използвам вода, така че основата да не бъде прекалено твърда от пърженето (децата ми не я ядат такава).
9. Използвайте шпатула (с дупчици, ако сте използвали вода) , за да извадите яйцето. Внимавайте, защото жълтъка и белтъка ще се разделят само ако сте намазнили добре формичките.
10. Сложете яйцето на чиния и отстранете формичките от него.
11. Сервирайте веднага.
Забележка: ако нямате достатъчно големи формички за курабийки, използвайте пъдпъдъчи яйца вместо обикновени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ