Задушени свински гърди по азиатски
Мазни свински хапки на тиган със соев сос, чесън и джинджифил.
Необходими продукти:
- 1 кг свински гърди
- 5 стръка пресен лук
- 5 скилидки чесън
- 15 г корен джинджифил (обелено количество)
- 2,5 с.л. захар
- 1 ч.л. лют пипер
- 2 дафинови листа
- 1,5 с.л. оцет
- 80 мл соев сос
- 500 мл вода
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинските гърди на хапки. Пресния лук разделете на 2 части - стебло с бялата част и листа. Краищата на листата изхвърлете, а средата им запазете за поръсване при поднасяне. Бялата частще ви трябва преди това.
2. Сгорещете на умерен огън голям тиган с незалепващо покритие. Изсипете вътре мръвките и гответе 5-6 минути като периодично обръщате.
3. Нарежете чесъна на тънки колеца, а джинджифила обелете и нарежете на малки парченца.
4. Прибавете чесъна, джинджифила, дафиновите листа и бялата част от пресния лук (цяла или разполовена на 2-3 по-къси части). Гответе и бъркайте 3 минути.
5. Изсипете в тигана оцета, соевия сос, захарта и лютия пипер. Размешайте много добре и оставете да се готви 12 минути.
6. Залейте с врялата вода и щом кипне, сложете капак. Нека се задушава на спокойтвие 1 час.
7. Махнете капака и увеличете огъня на максимум. Оставете така 10 минути да поизври водата от готвенето. След това с лъжица оберете течността и мазнината от мръвките, като си оставите малко, колкото да има с какво да ги покапете при поднасяне.
8. Прехвърлете месото в индивидуали чинии, покапете със сос от готвенето и поръсете с нарязани косо листенца зелен лук. Сервирайте докато е топло.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ