Домашни еклери с маслен ванилов крем
Профитероли с парено тесто и апетитен крем.
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 мл вода (1 ч.ч.)
- 100 г масло
- 1 ч.ч. брашно
- 5 яйца
За крема:
- 1 ч.ч. пудра захар
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. мляко
- 200 г масло
- ванилия
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата и разтворете в нея маслото. Въоръжете се с бъркалка. Добавете брашното без да махате съда от огъня и бъркайте докато течността се абсорбира и се получи т.нар. парено тесто. След това махнете от огъня и оставете да се охлади до около 40 градуса.
2. Добавете в тестото яйцата и разбийте хубаво. Работете на ръка с дървена шпатула.
3. Застелете тава с хартия за печене. С лъжица гребвайте от сместа и изсипвайте върху хартията. Така ще се получат кръгли еклери. Ако искате продълговати - използвайте шприца. Оставете си разстояние между тях, защото ще се надуят. С намокрен пръст натиснете връхчетата (ако има такива), за да не загорят.
4. Печете в предварително загрята фурна на 210 градуса за 15 минути. След това намалете градусите на 60, като отворите вратичката на фурната, за да спадне температурата и дръжте еклерите вътре още 30 минути.
5. Започваме с крема. Разделете маслото на две части - 50 грама и 150 грама. Оставете по-голямата част на топло място в стаята, за да омекне без да се разтапя.
6. На умерен огън сложете 50-те грама масло в метална купичка и залейте с 1/2 ч.ч. мляко. Започнете да бъркате и щом маслото се разтопи, добавете 1/2 ч.ч. брашно и продължете да бъркате. Щом и то се абсорбира идва ред на захарта, а след нея излейте и останалата половин чаша мляко. Бъркайте енергично до получаването на гъст крем. Махнете от котлона и добавете аромат ванилия. Разбърквайте периодично, за да не хване коричка.
7. Оставеното масло на стайна температура разбийте с миксер на бяла пяна и добавете в него крема, като бъркате на ръка. Изсипете го в пош или чист найлонов плик, чиито връх отрежете с ножица.
8. Готовите еклери разполовете с нож през средата. Внимавайте да не размените половинките - редете си ги по комплекти.
9. Върху долните части шприцовайте крема и отгоре захлупете с капачетата. По желание поръсете с пудра захар през цедка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ