Домашни гевречета
Рецепта за варени гевреци.
Необходими продукти:
- 15 г прясна мая
- 250 мл топла вода
- 1 с.л. захар
- около 350 г брашно
- 1/2 с.л. сол
- 1/2 с.л. олио (например зехтин Еxtra-virgin)
- 1 с.л. черна меласа
Начин на приготвяне:
1. Натрошете в купа маята, добавете захарта, след това водата и смесете хубаво. Оставете да престои 20 мин., докато се разпени.
2. Добавете останалите необходими продукти без меласата и омесете с миксера на средно-ниска скорост. След 5 мин. (или след 10-15, ако месите на ръка), проверете консистенцията на тестото и добавете брашно, ако е необходимо. Колкото по-сухо, толкова по-добре. Месете още 5 мин.
3. Намажете стъклена купа с олио, направете тестото на топка и го оставете в купата. Намажете го с олио, покрийте с фолио и оставете за 1 час. Готово е, когато на пипане остава отпечатък.
4. Извадете от купата и ударете върху работната повърхност, за да излезе въздухът. Разделете тестото на 2, навийте всяка половина на голямо руло и нарежете на 4. Направете всяко парче на топка и навийте на дълго руло. Оформете кръг, залепете краищата хубаво и оставете върху набрашнена повърхност, покрити с кърпа за 20-30 мин.
5. Междувременно загрейте фурната на максимална степен и сложете голяма тенджера с вода да заври на котлона (не е нужно водата да е много - около 5 см) когато кипне, разтворете меласата.
6. След като гевречетата втасат, ги пуснете във водата, по два наведнъж, за по 30 сек. от всяка страна. Сложете ги на разстояние един от друг в тавичка за печене и печете във фурната за 10-15 мин., докато станат лъскави и със златиста коричка.
7. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ