Домашен козунак с масло, яйца и мляко
Семпъл козунак с жива мая и захарна коричка.
Как се меси козунак? На този въпрос всеки, който е правил традиционния великденски хляб си има собствен индивидуален отговор. Затова Иван Звездев решава да се фокусира на основни правила при месенето на козунака, спазвайки едновременно народните традиции и кулинарните принципи. Гледайте видеото, което е своеобразен урок по месене на козунаци.
Яйцата се оставят на стайна температура, за да се отпуснат. Маята се меша на каша със захарта, добавя се брашното и чак след това се налива вода. Брашното се пресява, прави се кладенче, в него се чукват яйцата със захарта и се бъркат. Налива се млякото, добавя се олио и масло, шупналата мая и започва голямото месене, в което се използва повече мазнина, отколкото брашно при озаптяване на лепнещото тесто. А когато силите са на изчерпване, се намаслява добре и се оставя да втаса не повече от 80 минути. На топло, разбира се.
Следва премесване, заплитане и повторно втасване. Кората се маже с разбит в мляко жълтък и се поръсва със захар. Пече се на долна фурна, предварително загрята на 180 градуса, като 18-20 минути след началото на печенето, се покрива с алуминиево фолио без да се натиска. Така карамелената коричка няма да загори.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ