Домашен кафе сироп за коктейли
Сироп с кафе за подправяне на питиета.
Кафе сироп е безалкохолен подсладител за коктейли и сладкиши, който има силен аромат на кафе и натрапчива сладост. Често от него се добавят 20-30 мл за порция, затова е важно да бъде качествено приготвен и да успее да дари напитката с търсената завършеност. Ако ви се наложи да си го купувате, ще трабва първо бая да се разтърсите из щанда със специализирани продукти за коктейли, пък и да се бръкнете за над 5 лв. за 750 мл от тъмната течност. Ако обаче го направите у дома си, ще ви струва малко над 1 лев. Другият плюс на домашния сироп е, че можете да използвате любимите си ароматни сортове кафе, с които да му придадете неустоим дъх. Пък и да сложите най-комерсиалното еспресо, пак ще стане.
Барманите от канала cocktails_studio показват как правят своя кафе сироп. Така няма да ви се налага да обикаляте в търсене и да плащате нереално висока цена. Първо в касерола се кипва 300 мл вода. След това в нея се разтваря 300 мл захар. Оставя се да ври на слаб огън 15 минути. След това се добавя смляното еспресо, разбърква се добре и се оставя да ври още четвърт час. Наглеждайте тенджерката и ако се наложи, прибутайте полепналото по стените кафе обратно в сместа.
След като е повярло, се оставя да се охлади и после се прецежда стриктно. Може да се наложи повече от едно прецеждане, ако кафето е било смляно прекалено фино. Накрая пресипвате в стъклен съд и затваряте с хубав капак. Съхранява се в хладилник и ще издържи поне 4 седмици.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ