Постно къри от тиквички
Задушени тиквички в доматен сос.
Необходими продукти:
- 130 г лук
- 1 зелена люта чушка
- 1 кг тиквички
- 2 с.л. олио
- 1 ч.л. семена горчица или хрян
- 1 ч.л. семена кимион
- 15 г чесън
- 200 мл домати от консерва
- 30 г джинджифил (пресен)
- 1 ч.л. куркума
- 1 ч.л. лют пипер
- 1,5 ч.л. сол
- 1 ч.л. гарам масала
- 20 г пресен кориандър (може да замените с магданоз при необходимост)
Начин на приготвяне:
1. Тиквичките измийте добре. Нарежете на шайби с дебелина около 2 см., подредете шайбите една върху друга и нарежете на четвъртини. Лука и лютата чушка наситнете, чесъна намачкайте, а джинджифила рендосайте на ситно ренде.
2. Сгорещете олиото в тенджера и запържете за минута кимиона и горчицата. Добавете лука, гответе още две минути, след това и чесъна и гответе още една минута.
3. Доматите смелете или нарежете. Изсипете в ястието и гответе 2 минути. Добавете джинджифила, лютото чушле, куркуммата, лютия пипер и солта. Бъркайте една минута.
4. Добавете тиквичките, намалете огъня на слаб, разбъркайте и захлупете с капак. Оставете да се готвят така за 35 минути.
5. Наситнете листата кориандър, изсипете ги в ястието, добавете гарам масала, разбъркайте и махнете от огъня. Можете да сервирате както топло, така и студено.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ