Гъби с чесън и бекон в сметана
Сметанови печурки с чесън и бекон.
Необходими продукти:
- 200 г бекон на ленти
- 7 скилидки чесън
- 500 г свежи печурки или друг вид гъби по желание (не се искушавайте с мухоморки за тъщата или свекървата)
- 50 г масло
- 1 равна ч.л. сол
- 200 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
- 200 мл топла или вряла вода
- 3/4 ч.л. млян черен пипер
- 1 ч.л. суха мащерка
- 1 ч.л. сух риган
- листата на връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Наложете лентите бекон една върху друга и нарежете на лентички. Чесъна наситнете. Гъбите почистете и нарежете на големи тънки полумесеци.
2. Изсипете бекона и 2 от скилидките чесън в тиган с незалепващо покритие, сложете на котлона и пуснете на умерен огън. След като беконът зацвърчи, бъркайте и гответе 6 минути. После извадете съдържанието на тигана в отделен съд.
3. Към отделилата се мазнина от бекона добавете маслото, а след като се разтопи - и гъбените полумесеци. Гответе и бъркайте 10 минути като на 5-тата прибавите солта и останалия чесън.
4. Налейте сметаната и водата, върнете бекона с чесъна в ястието и залейте с вряла вода. Щом кипне, намалете съвсем леко огъня и оставете да къкри 10 минути като подправите с мащерката и ригана.
5. Наситнете листата магданоз. Изсипете ги в ястието, разбъркайте и махнете от котлона. За по-пълно засищане можете да сервирате с картофено пюре, с което да си попивате апетитния сметанов сос. Но и филийка хляб също върши работа. Ястието е идеално основно или гарнитура към по-сухо печено месо и риба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ