Гарнитура от спанак в бешамел
Спаначена гарнитура от спанак в млечен сос с масло.
Необходими продукти:
- 250 г спанак
- 20 г масло
- 1 с.л. брашно
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 250 мл мляко
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Спанака измийте и отцедете от водата.
2. Сложете тенджера на умерен огън без мазнина и щом се затопли, изсипете спаначените листа в нея. Сложете капак и оставете да се задушат без мазнина за 4 мнути. Ще пуснат вода и ще намалят обема си.
3. Прехвърлете листата в гевгир или марля и отцедете възможно най-много течност от тях. Останалата част наситнете.
4. В касерола на умерен огън пуснете маслото и поръсете с брашното. Бъркайте докато се получи хомогенен крем. Внимавайте - не бива да потъмнява, затова при необходимост намалете огъня.
5. Овкусете с индийското орехче и постепенно при непрестанно бъркане на тънка струя сипвайте млякото. Щом се получи еднороден сос, оставете за 1 минута да покъкри, овкусете със сол и пипер и размешайте.
6. Прибавете спанака в соса, разбъркайте хубаво и махнете от огъня. Поднесете като леко основно или за гарнитура към риба, печено пилешко или телешко месо.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ