Виенски шницел, шпецле и пържени ябълки
Телешко и бекон сред запържени до златисто ябълки.
Необходими продукти:
За шницела:
- 2 до 3 110-грамови телешки котлета
- ¼ ч. ч. брашно
- яйце
- ½ ч. ч. галета
За шпецлето:
- 2 яйца, леко разбити
- 1 ½ ч. ч. брашно
- ¼ ч. л. бакпулвер
- сол на вкус и малко прясно настъргано индийско орехче
За соса:
- 4 резена бекон
- 2 с. л. брашно
- 3 ч. ч. ферментирал ябълков сайдер
- 1 ч. ч. телешки деми-глас сос (може да се замени с плътен пилешки бульон)
- ½ ч. ч. захар
- ¼ ч. ч. винен оцет
Начин на приготвяне:
За телешкото:
1. Леко начукайте котлетите, потопете в брашно, яйце и галета.
2. Оставете в хладилника за поне половин час, за да стегне галетата.
3. Запържете за кратко в нагорещено олио.
За шпецлето:
1. Смесете съставките и ги оставете да отпочинат, след което ги прекарайте през преса за шпецле (ако нямате такава, гевгир ще ви свърши работа). Просто поставете пресата или гевгира над тенджера с вряща вода и притиснете тестото, така че да мине през дупките в тенджерата с врящата вода. Когато се вдигнат на повърхността, спагетите са готови. Извадете ги и ги разбъркайте с малко масло или ги оставете настрана и ги претоплете после в тиган.
За соса:
1. Нарежете бекона и го запържете на средно силен огън, така че да се сготви добре и да стане крехък, добавете 2 с. л. брашно и направете запръжка. Когато брашното е готово, добавете сайдера и телешкия деми-глас сос. Оставете на котлона докато сосът намалее с 1/3. Овкусете с оцет и захар.
За пържените ябълки:
1. Изчистете ябълките и ги нарежете на резени, потопете ги в бирено тесто (приготвено от ферментиралия ябълков сайдер с малко захар). Изпържете ги в много нагорещено олио до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ