Вегетарианска лазаня
Безмесна лазаня с червена леща, тиквичка, спанак и домати.
Необходими продукти:
- ¾ чаша червена леща
- 1 консерва домати
- 5 с. л. брашно
- 50 г масло
- 1 чаша настърган кашкавал
- 500 мл прясно мляко
- 1 голяма тиквичка, нарязана на тънки колелца
- 2 шепи спанак (или някакви други зелениши)
- 2 скилидки чесън
- кори за лазаня
- черен пипер
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Сложете на дъното на тавичката, в която ще приготвяте лазанята няколко кори за лазаня.
2. Пасирайте доматите (или ги отцедете през гевгир), сложете ги в една тенджерка и добавете към тях лещата. Похлупете с капак и сложете на котлона да се готви докато лещата се свари.
3. В отделна тенджерка разтопете 50 гр. масло и добавете към тях 5 с. л. брашно. Разбъркайте. Постепенно на тънка струйка добавете прясното мляко и бъркайте докато сосът се посгъсти. Когато сосът добие ниобходимата плътност, добавете настъргания кашкавал и ситно смления чесън, плюс малко черен пипер.
Сглабяне на лазанята:
4. Върху първият ред кори сложете малко от доматения сос с лещата и го покрийте с ред кори.
5. Излейте отгоре половината от белия сос, тънко нарязаните тиквички и зеленишите.
6. Наредете отгоре още един ред кори. Покрийте втория ред кори отново с доматения сос с лещата.
7. Отново ред кори. И отново покрийте с белия сос.
8. Най-отгоре можете да наръсите с още кашкавал и черен пипер.
9. Изпечете лазанята във фурната до златисто (около час и половина).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ