Варени яйца с чеснов сос
Яйчена салата с лук, каперси и домашен сос Айоли.
Бон Апети
Излъчен на 10.04.2018
Предястие с останалите от Великден яйца правят Лора и Стоян като поръсват нарязаните на четвъртини яйца с каперси, лук шалот и покапват със смесен сос Айоли с горчица.
Рецептата започва с рубриката "А как се прави", където се научаваме да готвим базисен солен сос с чесън и олио или зехтин. Това е сос Айоли, който може да бъде и основа на домашна майонеза. За него се счуква голямо количество чесън със сол, след това се разбърква с олио или друг тип растителна мазнина. Получава се гъста и силна на аромати смес, от който се използва деликатно количество за овкусяване на меса, варени зеленчуци и яйца, риба и морски дарове. Ако чукнете в соса сурово яйце, добавите лимонов сок и пюрирате, ще се получи чеснова майонеза.
Яйцата за салатата се обелват и нарязват на четвъртини. Подреждат се в чиния. Отгоре се поръсват с наситнен пресен копър, каперси и резени лук шалот. Малко сос Айоли се разбърква с горчица и се покапва за финал. Бързо, вкусно и бая миризливо мезе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ