Бяло-черна палачинкова торта с крем
Торта от шарени палачинки с крем.
Необходими продукти:
- 12 яйца
- 1 ч.ч. вода (200 мл)
- 4 ч.ч. мляко
- 180 г масло
- 6-9 с.л. захар
- 1 ампула ванилия
- 2 и ½ ч.ч. брашно (350 г)
- 50 г неподсладено какао на прах
- крем от вид по желание (разбито маскарпоне със сметана и пудра захар, сладолед, крем пудинг, десертно нишесте или каквото друго ви хрумне)
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбийте яйцата. Добавете към тях водата и млякото и разбийте отново.
2. Разтопете маслото на водна баня и го прибавете в сместа заедно с ванилията. Сипете и захарта и бъркайте докато се разтвори.
3. Постепенно вкарайте и брашното и превърнете сместа в традиционно тесто за палачинки.
4. Разделете тестото на 2 еднакви части е две различни купи. В едната добавете какаото и разбъркайте. Ако тестото има бучки, пресипете го през цедка.
5. Заредете се с тиган и търпение и от получените смеси изпечете палачинки на сух тиган и умерен огън. Започнете с белите и след това преминете на тъмните, като ги редите в различни съдове. Оставете ги да се охладят леко и да починат.
6. През това време направете любимия си крем за плънката. Може да разбиете маскарпоне или заквасена сметана с пудра захар или мед. Можете да размекнете сладолед до степен, позволяваща намазване. В този случай ще трябва да държите тортата във фризер и да я обявите за сладоледена. Вади се от фризера 20 минути преди сервиране, за да не бъде абсолютен камък. Ако сте кулинарни мързели, купете си пакетче инстантен крем за сладкиши и го сгответе според указанията на опаковката. За патологичните случаи на мързел или липса на време в хранителната верига се предлагат кремове без термична обработка, като прахта се изсипва в студено мляко и просто се разбива с миксер.
7. Започнете подредбата на тортата като поставите в поднос бяла палачинка, намажете с крем, захлупите с черна, после бяла, после крем, после черна... и така докато завършите с крем. Ако ви излезе по-голяма бройка от единия цвят, намажете си палачинката с малко от крема и скришом си я хапнете.
8. Останалото поръсете с крокант, шоколадови капки, шарени пръчици или плодове. Приберете на студено до момента на поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ