Пълнена кокошка върху кисело зеле „Франкенщайн“
Пълнено пиле с гъби, ориз и дюли върху канапе от кисело зеле.
Необходими продукти:
- 1 цяла кокошка, най-добре домашна
За плънката:
- 1 кафена чаша ориз
- 50 г гъби
- 50 г дюля
- Дреболиите от кокошката – черен дроб, сърце, воденичка, нарязани много ситно
- 1 голяма глава лук
- 1 малък морков
- 2-3 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол, ако е необходимо
- 1 кафена чаша бульон или бяло вино
- Черен пипер на вкус
За киселото зеле:
- ½ кисела зелка
- 1 ч.ч. зелев сок
- 4-5 с.л. червен пипер
- 5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В голяма тава нарязваме киселото зеле на едро и го овкусяваме с червения пипер – ако е необходимо и със сол, но в повечето случаи е достатъчно солено. Поливаме с олиото и разбъркваме хубаво, най-добре с ръце. Добавяме зелев сок, така че да го покрие. Междувременно приготвяме плънката: в тиган, слагаме зехтина и оставяме да се сгорещи, след което прибавяме ситно нарязаните лук и морков. Когато омекнат, добавяме нарязаните дреболии и запържваме до покафеняване от всички страни, след което слагаме ориза. Пържим при редовно разбъркване, докато се покрие хубаво с мазнината, около 6-7 мин. След това добавяме течността – бульон, вино или вода, ако не разполагате с друго, а може също така и от зелевия сок. Разбъркваме, добавяме наситнените гъби и дюля и оставяме на слаб огън да къкри, докато течността се изпари и оризът поомекне. Оставяме да се поохлади, за да можем да напълним кокошката. След като я напълним, зашиваме кухината, за да не излиза плънката и поставяме върху зелето в тавата. Покриваме с фолио и печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за 1-2 часа или до омекване на месото. През последните 15-20 мин. махаме фолиото, за да се получи хрупкава коричка и зелето да остане на мазнина. Пилето се поднася нарязано на порции и гарнирано с плънка и зеле.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ