Бобен пастет с лук
Пасиран варен боб с лук и подправки.
Необходими продукти:
- ½ кг. сух боб
- 2-3 големи глави лук
- сол
- черен пипер
- олио
- лимонов сок
- чесън
Начин на приготвяне:
1. Накиснете боба във вода за половин ден или за цялата нощ, с малко сол и черен пипер.
2. Сварете боба.
3. Когато бобът поомекне, свалете го от котлона, измийте го и го отцедете от водата.
4. Пасирайте меките бобени зърна с пасатор или в блендер като прибавите малко сол, пипер и олио на вкус (около 2-3 с. л. на 500 гр. боб).
5. Сервирайте пастета с хляб.
За лучения сос:
1. Нарежете лука на дребно и го запържете в сгорещено олио. Прибавете 2-3 с. л. доматен сос (или концентриран сок) и бъркайте на котлона около 5 минути.
По желание:
1. 2-3 минути преди края прибавете 2-3 скилидки ситно нарязан чесън.
2. Прибавете ½ ч. л. лимонов сок, за да компенсирате олиото, ако ви се струва прекалено много.
3. Залейте с така приготвения сос бобения пастет когато го сервирате.
Бележка: Бобеният пастет можете да съхранявате в хладилник в продължение на няколко дни и да приготвите топлия лучен сос непосредствено преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ