Регистрация

Баклава с орехи, канела и сироп от рози

Баклава с орехи, канела и сироп от рози
Трудно   |   Порции 24-28   |   Видяна: 9159

Домашна баклава с ядки и аромат на рози.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За баклавата:

  • 1 кг орехи
  • 3 супени лъжици канела
  • 1 пакет кори за баница
  • 4 супени лъжици бяла захар
  • 2 чаши разтопено масло

За сиропа:

  • 2 чаши бяла захар
  • 2 чаши вода
  • 1/4 чаша розова вода
  • 1 пръчица канела

Необходими съдове и прибори:

  • фолио
  • готварска четка
  • 12x12 / 10x12 / 12x14 тава за печене

Начин на приготвяне:

1. Натрошете орехите заедно с канела и 4 супени лъжици захар.

2. В незалепващ съд смесете всички продукти за сиропа освен канелената пръчица и приготвяйте на среден огън докато не се разтвори захарта. След това намалете котлона и добавете канелата вертикално.

3. Бъркайте още 10 минути, за да може сиропът да поеме аромата. След това изхвърлете пръчицата и свалете сиропа от огъня. Оставете да изстине напълно.

4. В тавата за печене отрежете голямо парче фолио, което да покрива дъното, а по-късно и самата баклава. Или пък отрежете 2 отделни парчета за долу и горе. Намаслете долното парче. Взимайте по 1-2 кори и ги поставяйте в тавата. Добре е тавата ви е да със същия размер като корите, за да не се налага допълнително рязане. Все пак ако е необходимо, използвайте кухненски ножици, а не нож.
Всяка кора трябва цялостно да се намаже с масло с помощта на четка. Оттам идва златистият цвят на баклавата. Повтаряйте на всеки 1-2 кори.

5. Когато сте сложили и намаслили около ¼ от всички кори, изсипете 1/3 от плънката и разнесете с лъжица.

6. След това повторете реденето и намасляването на корите докато не поставите още 5 слоя върху плънката. Отново добавете 1/3 от орехите и разпределете по равно с лъжицата. После поставете още 5 слоя кори и останалата плънка. Покрийте с още един слой намаслени кори.

7. Покрийте с фолио и печете 20-25 минути или докато корите не се понадигнат и не станат напълно златни.

8. Извадете от фурната и оставете да изстине. Това може и да отнеме няколко часа, така че уверете се, че баклавата е напълно изстинала.

9. Изсипете желаното количество сироп отгоре й. Нарежете на квадратчета и сервирайте веднага.

10. Съхранявайте я покрита с фолио на стайна температура, а не в хладилника.

11. Изглежда сякаш има много стъпки, но просто исках да опиша детайлно целия процес, ако я правите за първи път. Веднъж щом сте приготвили баклава, ще ви стане навик и постоянно ще искате да я правите за големи групи гости, защото с една тава можете да почерпите над 20 души, а и можете да си я направите ден-два преди това.

Това е МНОГО сладък десерт, така че сервирайте с кафе или чай.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта