Американски парти свински пържоли на шиш
Мариновани вратни пържоли на бавен огън с глазура от домашен барбекю сос с пикантна нотка.
Необходими продукти:
- 3 с.л. кафява захар
- 2 ч.л. сол
- 2 с.л. сладък червен пипер
- 2 ч.л. суха горчица - ако имате (ако не - пропуснете)
- 1 с.л. млян кимион
- 1 с.л. чесън на прах или на гранули
- лют пипер на вкус и по желание
- 1 с.л. сух кориандър
- 1 с.л. лук на прах
- 1 ч.л. черен пипер - млян
- 1 с.л. пушен червен пипер - ако имате
- 8 големи сочни свински пържоли (най-добре вратни)
- 1 много голям картоф за основа на шишовете
- 2 шиша
За соса:
- 120 мл кетчуп
- 60 г кафява захар
- 2 с.л. мед или меласа
- 2 с.л. оцет
- 2 с.л. сос уорчестър или 1 ч.л. лют пипер
- 1 с.л. лют пипер на люспи
- 1,5 с.л. горчица
- 1 с.л. сладък червен пипер
Начин на приготвяне:
1. В купичка смесете сухите съставки за сухата марината - 3 с.л. кафява захар, 2 ч.л. сол, 2 с.л. сладък червен пипер, 2 ч.л. суха горчица - ако имате, 1 с.л. млян кимион, 1 с.л. чесън на прах или на гранули, лют пипер на вкус, 1 с.л. сух кориандър, 1 с.л. лук на прах, 1 ч.л. черен пипер и 1 с.л. пушен червен пипер. Разбъркайте добре. Намажете пържолите с тази смес и приберете в хладилник за 2-3 часа. Извадете от хладилника 30 минути преди готвене.
2. Ако ползвате дървени шишове, ги накиснете във вода.
3. Разполовете картофа и го поставете в тава с разреза надолу. Забодете двата шиша в двете половини картоф и ги сложете една до друга. След това върху двата шиша набучете пържолите като разминавате посоката им, за да остава разстояние между месата. Получава се своеобразен домашен грил или грил за дюнер - идеята е много практична. Откъсенете си един или два големи листа алуминиево фолио и завийте целите дюнери като пробиете фолиото в горната част на шишовете, за да полепне върху месото.
4. Така увития дюнер пъхете във фурната изправен върху картофите. Може да се наложи да печете на свалена тава до най-долното ниво на печката, защото кулата все пак е висока. Загрейте я предварително на 160 градуса, а когато пъхнете пържолите, намалете на 150 и пуснете вентилатор. Оставете да се готви 2:30 часа.
5. Направете соса като кипнете заедно продуктите за него в касерола и оставите да къкрят на слаб огън 5-6 минути след завиране. Бъркайте периодично.
6. Махнете фолиото и с четка намажете соса върху пържолите или по-точно тази част от тях, която позволява да бъде намазана - все пак са наредени почти плътно върху шишовете и в сърцевината си се застъпват. Върнете ги обратно във фурната без да покривате с фолио, спрете вентилатора и увеличете на 160 градуса. Печете 20-30 минути - докато прецените, че са готови.
7. След изваждане намажете с остатъка от соса и поднесете кулата цяла. Много е ефектно и красиво. Гостите и семейството ще го оценят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ