Аджика с цвекло и домати
Абхазка домашна лютеница с цвекло, домати, чушки и чесън.
Необходими продукти:
- 3 кг цвекло
- 2,5 кг домати
- 5 големи червени чушки
- 5-10 скилидки чесън в зависимост от размера
- 120 мл зехтн
- 100 мл оцет
- 2 с.л. сол
- 2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
* Думата аджика на абхазки означава сол, но е станала традиционна за тамошните лютеници и разядки на основата на чушки и домати. С продуктите може да се импровизира, като в направата на аджика често влизат зелени домати, патладжани, тиквички.
** С дадените продукти се получава около 4 литра аджика.
1. Почистете цвеклото, обелете го и го минете през месомелачка. След това сложете тавата с него на умерен огън на котлона, добавете зехтина или друг вид растителна мазнина и оставете да се готви.
2. Доматите и чушките също минете през месомелачката. Щом цвеклото омекне и водата от него се поизпари, добавете ги и тях, добавете сол и захар и разбъркайте.
3. Оставете да се готви на слаб огън докато се сгъсти и заприлича на лютеница. Отнема между 40 минути и 1 час.
4. Добавете минатия през преса или намачкан чесън, сипете оцета, разбъркайте хубаво и гответе ощ 10 минути. След това пресипете по буркани докато е още топло и затворете хубаво.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ