Агнешко с лук, чушки, домати и подправки
Агнешки гювеч с масло, зеленчуци и пикантна нотка.
Необходими продукти:
- 500 г лук - 4 големи глави
- 1,4 кг агнешки ребра с месо по тях
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1 ч.л. къри
- 3 зелени сладки чушки
- 2 червени сладки чушки
- 6 скилидки чесън
- 50 г масло
- 600 г домати
- 2 люти чушлета
- 1/2 китка магданоз
- 2 с.л. лимонов сок
- още магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Разделете агнешкото на парчета. Лука нарежете на полумесеци, чушките на кръгчета, доматите - на по-дебели кръгове, а скилидките чесън на шестини.
2. Вземете тенджера или голям семеен гювеч. Подредете на дъното половината лука, а върху него сложете половината от месото. Отгоре поръсете с 1 ч.л. сол, и по 1/2 ч.л. черен пипер на зърна и къри.
3. Подредете върху месото шайбите на 2 зелени и 2 червени чушки и поръсете парченцата от 3 скилидки чесън. На следващ ред сложете останалия лук, върху него останалото месо с подправки, отгоре - зелената чушка. Поръсете чесънчета, разпределете маслото на слайсове и подредете доматените шайби. Върху тях сложете цели люти чушлета и украсете с цели листа магданоз.
4. Ако готвите в тенджера - сложете на котлона, покрийте с капак и пуснете на среден огън. Ако работите в гювеч - пъхнете го във фурната на силна степен без да я загрявате предварително. Тенджерата дръжте 30 минути на огъня, а гювеча - 40 минути във фурна.
5. Извадете и полейте с лимоновия сок. Фурната намалете на умерен огън, а котлона - на умерен към слаб. Гответе още час и половина.
6. След изваждане поръсете с листенца пресен магданоз и поднесете - нека всеки си гребва сам от ястието.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ