Яхния с пуйка и сладки картофи
Пуешко с картофи и ябълки.
Необходими продукти:
- 450 г сладки картофи, обелени, нарязани на хапки
- 5 с.л. масло, плюс екстра за препечена филия
- 1 ябълка обелена, с отстранени семки и нарязана на хапки
- 1 средна глава лук, нарязана
- 2 стръка целина, нарязани на хапки
- ½ чаша сухо бяло вино
- 250 г готови гърди от пуйка, нарязани на ленти (около 2 чаши)
- ½ чаша пълномаслена сметана
- ½ чаша пилешки бульон
- 2 с.л. ситно нарязан градински чай
- сол и пипер
- 4-6 резена пълнзърнест хляб, препечен (или хляб по ваш избор) – със сос от боровинки по желание
Начин на приготвяне:
1. Сложете картофите в тенджера с дръжка среден размер, залейте със студена вода и оставете да заври. Намалете температурата до къкрене, докато омекнат, около 7 минути. Отцедете от водата и оставете настрани. Загрейте 3 с.л. масло в голям тиган с незалепващо покритие на средна температура. Сложете вътре ябълката и задушете, докато стане златиста, около 10-15 минути. Прехвърлете в чиния и оставете настрани.
2. Добавете останалите 2 с.л. масло, лука и целината в тигана; гответе, докато леко омекнат - около 10 минути. Добавете виното и оставете да къкри, докато течността се изпари почти напълно. Сложете пуйката, картофите, сметаната и бульона, оставете да къкри, докато соса стане кремообразен и зеленчуците омекнат, около 12 минути. Разбъркайте вътре градинския чай и ябълката; овкусете със сол и пипер. Сложете от микса върху препечена филия с масло и полейте със соса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ