Яхния от тиква и стафиди
Странно подобие на ошав с тиква, стафиди, индийски подправки и мед.
Необходими продукти:
- 3 глави лук
- 750 грама тиква (обелена и почистена)
- 400 мл вода
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. захар
- рендосан пресен корен от джинджифил на вкус
- 100 грама стафиди
- 50-100 грама орехи
- 1 ч.л. канела
- няколко лъжици растителна мазнина
- сока от половин лимон
- ким за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Наситнете лука.
2. На дъното на тенджера сгорещете няколко лъжици мазнина и запържете в него лука до покафеняване.
3. След това добавете тиквата, нарязана на ситно и залейте с водата. Оставете да къкри на умерен котлон до омекването на плода.
4. Добавете меда, захарта, джинджифила, стафидите и канелата и намачкайте леко до редуцирането на течността, ако е останала такава.
5. Сипете лимоновия сок, разбъркайте и спрете котлона. Оставете още няколко минути под капак.
6. Разпределете в порции и поръсете с орехи и ким по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ