Яхния от свински джолан с бира
Задушено свинско с бира и зеленчуци.
Яхния от свинско със зеленчуци в бира готви Иван Звездев като прави идеалното основно за българския вкус с едно от любимите видове свинско месо за манджи - джолана. А сочните и ароматизирани с подправки късчета плуват в гъст сос от зеленчуци, масло и бира, за да има какво да си топнете с хлебче, ако се притеснявате, че няма да се заситите.
Първо джолана се нарязва на хапки, те се овкусяват със сол, пипер и сушен магданоз, поливат се с олио, разбъркват се добре и може да се оставят в хладилника за цяла нощ, за да се мариноват хубаво. Когато дойде време за същинското готвене, месото се запечатва в тиган с мазнина, изважда се и се оставя да почака. На негово мясо влизат лук, чесън и моркови и щом се позадушат, се налива бирата и телешкия бульон. Добавя се дафинов лист и малко кафе. То придава много приятен вкус на ястието, затова не го пропускайте. Мръвките също се връщат в съда и се оставят да покъкрят 40-тина минути.
За сгъстяване на гозбата се прави сос ру или просто смесено меко масло с брашно. Добавя се от него няколко минути преди снемането от котлона, а после манджата е готова - благоуханна, апетитна и българска.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ