Яхния от грах с пилешко месо
Лесна месна манджичка или пък българско ястие с пилешко, грах и моркови.
Необходими продукти:
- 1 буркан или консерва грах от около 400-500 грама
- 1/3 от неголямо пиле
- 2 средни моркова
- 2 големи глави кромид лук
- 1 ч.л. доматено пюре
- 1 ч.л. червен пипер
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. куркума
- 1 с.л. препечено брашно
- 1 дафинов лист
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. масло
Начин на приготвяне:
Първо сварявате цялото пиле в голяма тенджера до готовност. Във водата, в която варите пилето, сложете: 1 цял морков, 1 цяла глава кромид лук, 1 с.л. целина, нарязаните дръжки на китка магданоз, 1 дафинов лист, 6-7 зърна черен пипер и 3-4 зърна бахар. Общо взето овкусявате пилето и бульона, който може да ползвате за няколко ястия.
Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете за около 10 мин. с малко олио. Добавяте към тях червения пипер, куркумата, маслото, брашното и доматеното пюре. Разбърквайте енергично, за да не загорят. След 5-6 минути добавете бульон от свареното пиле, както и 1/3 от него. Тъй като месото е сварено, веднага може да добавите и консервата с грах. Добавете още бульон, ако се налага. Гъстота на ястието определяте вие. На ястието му трябват още 10-15 мин., за да се смесят всички вкусове. По-желание, на изключен котлон, може да добавите щипка пресен копър.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ