Ястие с пържен лук
Бял лук на тиган за гарнитура към пържоли.
Необходими продукти:
- 1 кг. бял лук
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- 2 дафинови листа
- 1 стрък мащерка
- бяло вино (по желание)
- половин чаша телешки/говежди бульон (по желание)
- 2 с.л. балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Обелете лука, нарежете го на четвътинки (или половинки, ако лукът е малък) и го оставете настрана.
2. Нагорещете зехтина и маслото в дълбок тиган или голяма тенджера.
3. Намалете огъня на средна степен и добавете лука.
4. Разбърквайте от време на време и гледайте лукът да не покафенее.
5. След като лукът омекне, деглазирайте тенджерата/тигана с вино или бульон.
6. Добавете дафиновия лист и мащерката
7. Намалете огъня на ниска степен, разбърквайте от време на време и гответе, докато лукът добие златистокафяв цвят.
8. Накрая полейте с балсамов оцет.
Окончателното готвене отнема най-малко 45 мин. до 2 ч. в зависимост от големината на тигана/тенджерата и мощността на котлона. Вместо на котлон, можете да приготвите ястието и във фурната на ниска степен.
Съхранявайте в хладилника.
*Можете да сервирате по следните начини:
- с узряло сирене „Камембер“ или бри върху хляб
- пържени свински пържоли
- печени обикновени или сладки картофи
- можете да добавите към лука сирене „Стилтън“ и да сервирате с макарони или спагети или да използвате
- като прост пълнеж за тарталети или пайове.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ