Яйчена салата с месо и чесън
Салата с яйца, майонеза и шунка.
Необходими продукти:
- 4 големи яйца
- 2-3 с.л. майонеза
- 3 тънки филии шунка
- 2 малки стръка зелен лук
- ½ ч.л. чеснова паста
- черен пипер
- сол
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Изсипете майонезата в голяма купа и я смесете с обилно количество зехтин. Поръсете с малко сол, току-що смлян черен пипер и чесната паста. Разбъркайте внимателно, докато получите гладка смес.
2. Нарежете шунката на дребни парчета, а зеления лук нарежете на тънки кръгчета. Добавете ги към купата с майонезата и разбъркайте.
3. Сложете яйцата в малък тиган, пълен със студена вода, която почти напълно да ги покрива. Изчакайте водата да заври и варете яйцата 6-7 мин.
4. Извадете едно яйце, преди да е готово, т. е. след около 5 мин., така че жълтъкът все още да е мек и леко лепкав. Обелете яйцето на течаща вода. Нарежете го на дребно и го добавете към сместа с майонезата. Внимателно разбъркайте, така че жълтъкът да се смеси с дресинга, но белтъкът да остане цял.
5. Отстранете останалите яйца, обелете ги под течаща вода и ги нарежете на едри парчета. Сложете и тях в купата.
6. Ако салатата изглежда суха, добавете още малко майонеза и зехтин. Опитайте и сложете още сол или черен пипер, ако е необходимо.
7. Можете да сервирате с препечена филийка и краставица. Можете да я използвате като гарнитура към сандвич или с печени картофи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ