Яйчена салата с гъби, грах и кашкавал
Салата с варени яйца, консерва гъби и грах, пресен лук, кашкавал и заливка от заквасена сметана.
Необходими продукти:
- 200 г гъби печурки (или други по желание) от буркан или консерва - отцедено количество
- 3 яйца
- 100 г кашкавал
- 2-3 стръка пресен лук
- 1 консерва грах
- 2 с.л. заквасена сметана
- сол и пипер на вкус
- магданоз или босилек за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Гъбите изсипете в гевгир и измийте под течаща вода, за да се премахне излишният дъх на специфичната им марината. След това нарежете на четвъртини или шестини, ако са от много големите. Изсипете в купа.
2. Кашкавала нарежете на малки кубчета и добавете.
3. Сварете яйцата, обелете и наситнете в купата.
4. Наситнете зеления лук и изсипете при останалите продукти.
5. Грахта отцедете от сока на консервата и прибавете в купата. Няма смисъл да миете - за разлика от гъбите неговите сокове не се натрапват на общия вкус.
6. Ръснете малко сол, черен пипер на вкус и сипете сметаната. Същата салата можете да подправите с майонеза, но е по-калорично. Ако желаете, добавете и малко горчица.
7. Разбъркайте, опитайте на подправки и поднесте, като можете да украсите с пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ