Ябълков ронлив сладкиш с масло
Десерт с маслено тесто и ядки.
Необходими продукти:
- 200 г неосолено масло
- 100 г маргарин
- 200 г пудра захар
- 1/4 ч.л. сол
- 4 яйца
- 250 г обикновено брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 канела на прах
- 2 ябълки (обелени, без семената и нярязани)
- 50 г стафиди (по желание)
*Можете да сложите също орехи, лешници или натрошени бадеми.
За ронливия сладкиш:
- 150 г обикновено брашно
- 1/4 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. канела на прах
- 40 г пудра захар
- 75 г неосолено масло
Начин на приготвяне:
1. Първо намаслете квадратна тавичка (около 20 см) и загрейте предварително фурната на 175°C.
2. След това разбийте маслото, маргарина, захарта и солта на пухкава смес.
3. Прибавете яйцата, едно по едно и разбивайте хубаво след всяко.
4. После сложете пресятото брашно, бакпулвера и канелата.
5. Прибавете ябълките и стафидите.
6. Разпределете течното тесто в приготвения съд.
7. За ронливото тесто обединете брашното, солта, канелата и захарта. После втрийте с върха на пръстите маслото, докато заприлича на галета.
8. Поръсете с това течното тесто.
9. Печете във фурна за около 50 мин. или до готовност.
*Ябълките могат да направят сладкиша леко влажен. Затова може да ви се стори, че не е хубаво изпечен. Въпреки това, максимум 60 мин. трябва да са достатъчни - зависи и от дълбочината на съда.
**Може да замените ябълките с боровинки или малини.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ