Ябълков кекс с кисело мляко
Домашен кекс с ябълки, мляко, масло, ванилия и канела. Чудесен начин да оползотворите ябълките, които са ви останали, но са започнали да образуват тъмни петна.
Необходими продукти:
- 3-4 ябълки - почистени, обелени и нарязани на малки кубчета
- 3 яйца
- ½ кофичка кисело мляко
- 1 ч.л. сода за хляб
- 4-5 с.л. зехтин
- ½ ч.ч. масло, разтопено
- 4-5 с.л. захар
- 1-2 ч.ч. брашно
- 1-2 ч.л. канела
- 1-2 ч.л. индийско орехче
- 1-2 капки екстракт ванилия
Начин на приготвяне:
Разтваряме содата в киселото мляко. Разбиваме яйцата със захарта докато се разтвори. Добавяме зехтина, разтопеното масло, киселото мляко, канелата, индийско орехче и екстракта и разбъркваме хубаво. Малко по малко добавяме пресятото брашно, като разбъркваме много добре след всяко добавяне – трябва да се получи течно тесто, което да е два пъти по-гъсто от тесто за палачинки. Накрая слагаме ябълките и изсипваме сместа в добре намазана и набрашнена форма за кекс. Печем в предварително загрята на 220ºС фурна за 20-30 мин. или до готовност. Оставяме да се охлади и изваждаме от формата за печене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ