Щрудел с ябълки и бадеми
Ябълков щрудел за Бъдни вечер с ядки и канела.
Необходими продукти:
- 400-500 грама готови точени кори
- 2 с.л. галета
- 50 грама масло
- 60 грама пудра захар
- 600 грама ябълки
- 100 грама стафиди
- 100 грама смлени или натрошени бадеми
- 2 с.л. кафява захар
- 3 с.л. бренди
- 20 грама масло
- 1 ч.л. канела на прах
Начин на приготвяне:
1. Измийте ябълките, нарежете ги на четвъртинки, махнете сърцевината и нарежете на тънки филийки.
2. Попарете стафидите с вряла вода и ги оставете да се отпуснат.
3. В тиган разтопете 30 грама масло и сложете ябълките на слаб огън в него. Добавете брендито и кафявата захар и оставете под капак докато течността се редуцира.
4. Изключете огъня и добавете в тигана канелата, бадемите и отцедените от водата стафиди.
5. Взимайте по една или две (ако са много тънки корите) кори от опаковката, разпределяйте в тях част от плънката и завивайте на руло. Подреждайте плътно в намазнена тавичка.
6. Най-отгоре намажете с 50 грама разтопено масло и поръсете с галета или хлебни трохи.
7. Печете на 200 градуса до готовност (около 40 минути).
8. Когато се охлади, поръсете с пудра захар.
* Ако искате десертът да е съвсем вегетариански и подходящ за Бъдни вечер, заменете маслото с растителна мазнина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ