Шарени пуканки с карамел
Домашни карамелизирани пуканки със захар.
Необходими продукти:
- 100 г пуклива царевица
- олио
- сол
- 2 ч.ч. захар
- 50 г масло
- 1/2 ч.ч. вода
- боя за храна на капки или прах
Начин на приготвяне:
1. Изберете си тенджера за пуканките с равно дебело дъно и капак. Изберете и тава, в която да могат да се рзстелят в голямо количество.
2. Сипете олио в тенджерата колкото да намазни цялото дъно без да го покрива плътно. Добавете щипка сол и сложете да се загрява на най-висока сила на котлина.
3. Щом усетите аромата на олиото, изгасете котлона и добавете в тенджерата толкова пуклива царевица, че да покрие дъното, но без да се застъпват отделните зрънца. Захлупете с капака и разтръскайте, за да се подредят зърната.
4. След по-малко от минута ще чуете първите залпове. После ще зачестят. Когато мине пикът на гърмежите, хванете тенджерата за дръжките и капака и раздрусайте. Така ще се опукат и последните зрънца. Щом гърменето е през повече от 4 секунди, време е да изсипете пуканките в предвидената тава. Можете да забършете тенджерата с домакиснка хартия и да повторите упражнението още един-два пъти, за да е сигурно, че хрупотевиците ще стигнат за всички.
5. В касерола изсипете захарта и водата, добавете маслото и пуснете да се загрява на умерен огън. Разбърквайте периодично. Трябва да кипне. А след това на слаб огън да ври до получаването на светъл карамел. Оцветете го с желаната от вас боя.
6. Залейте пуканките с горещия карамел и изчакайте да се охладят.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ