Чушки с кайма в доматено-лучен сос
Пълнени чушки с месо в сос от домати, смлени чушки и лук.
Необходими продукти:
За соса:
- 900 г домати
- 300 г сладки червени чушки
- 300 г лук
За чушките:
- 850 г кайма
- 150 г лук
- 20 г пресен магданоз
- 150 г ориз
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1,5 кг сладки червени чушки
За готвенето:
- вода
- 2 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 с.л. захар
- 1 с.л. смлян сладък пипер
- 1 дафинов лист
- заквасена сметана и магданоз за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Цепнете дупетата на доматите за соса на кръст и сложете в купа. Залейте с вряла вода.
2. Чушките и лука за соса почистете и нарежете на парчета. След това се върнете при доматите, махнете ципата и също нарежете на парчета.
3. Прехвърлете чушките, доматите и лука в блендер или чопър (може да мелите на два-три пъти, защото количеството е голямо) и смелете на пюре. Заделете настрана.
4. Смесете каймата с добре измития ориз, наситнения магданоз и лук и овкусете със сол и пипер. Почистете чушките от дръжките и семките и напълнете с получената смес. Подредете в тенджера като застъпвате хубаво, за да не изплува плънката по време на готвенето.
5. Залейте със зеленчуковия сос и долейте вода така че да покрие продуктите догоре. След това поръсете 2 ч.л. сол, 1/2 ч.л. черен пипер, захарта, сладкия пипер и добавете дафиновия лист. Внимателно разбъркайте.
6. Включете котлона, кипнете, намалете огъня на слаб и варете 1 час под капак.
7. Поднесте с част от соса на варенето и по желание добавете лъжичка заквасена сметана и хляб към порцията.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ