Чили с телешко и боб с лимон
Пикантно телешко с боб и домати.
Необходими продукти:
- 1 голяма глава лук, ситно нарязан
- 2 ч.л. зехтин (или олио от рапица)
- 500 г постно говеждо месо, смляно
- сол и пипер
- 1 ½ литра бульон от говеждо месо
- 2 консерви от по 400 г черен боб, изплакнат и отцеден
- 2 консерви от по 400 г шарен боб, изплакнат и отцеден
- 2 консерви от по 400 г нарязани домати (със сока)
- 2 с.л. кориандър
- 2 с.л. лют червен пипер
- 1-2 нарязани люти чушки (в зависимост от това колко люто харесвате чилито)
- 1 с.л. кимион
- ¼ ч.ч. лимонов сок
- ½ ч.ч. или повече нарязан магданоз
- настърган кашкавал (за отгоре)
- заквасена сметана (за отгоре)
- още магданоз (за отгоре)
- допълнителни гарнитури за чили (авокадо, чушки, парче лайм и т.н.)
Начин на приготвяне
1. Загрейте в голям съд малко олио на средно силен огън и добавете лука, солта и пипера.
2. Запържете докато лукът омекне и добавете смляното телешко. Пържете докато добие златист цвят.
3. Намалете котлона на слабо и добавете бульона, двата вида боб, доматите, кориандъра, лютия червен пипер, кимиона и лютите чушки.
4. Оставете да къкри 45 минути до час, след което прибавете лимоновия сок и нарязания магданоз.
5. Оставете да ври на слаб огън още 15 минути и сервирайте.
6. Гарнирайте със заквасена сметана, кашкавал и още магданоз и/или други гарнитури по ваш вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ