Черно-бял пай с бисквитена основа
Домашен сладък пай с шоколадов крем.
Необходими продукти:
За основата от бисквити от грахам:
- 1 и ¾ чаша трохи от грахамови бисквити (около 12 цели бисквити)
- 2 с.л. едра кафява захар
- ½ ч.л. смляна канела
- ¼ ч.л. сол
- 8 с.л. (1 бучка) неподсолено масло, разтопено
За слоя тъмен шоколад:
- ½ чаша пълномаслена разбита сметана
- 2 с.л. неподсолено масло, нарязано на парчета
- 1 чаша блокчета черен шоколад
За слоя шоколадов крем за торти:
- ¾ чаши захар
- 3 и ½ с.л. царевично нишесте
- 1/8 ч.л. сол
- 2 чаши пълномаслено мляко
- 4 големи жълтъка
- 2 с.л. неподсолено масло, нарязано
- 1 и ½ ч.л. ванилов екстракт
- 2 чаши блокчета бял шоколад
- половин чаша студена пълномаслена разбита сметана
Начин на приготвяне:
Приготвянето на един пай е трудоемко, но се получава толкова невероятно вкусен, че всяка минута работа си заслужава. Това е един хубав пай, който може да се приготви поетапно, или да сложите всичко в хладилника и да сглобите на следващия ден. Една проста идея: тесто от грахам, крем ганаш на дъното, крем за торти отгоре. Страхотна вкуасотия. Много маслен и шоколадов, но не прекалено тежък, и точно това ми харесва в него. Определено ще се оцени от тайфата. Също така става вкусно, ако се сложи и малко прясна разбита сметана, или сос от плодово пюре.
Приготвяне на тестото:
1. Загрейте фурната на 180 градуса.
2. Смесете трохите от бисквитите грахам, кафявата захар, канелата и солта в средно голяма купа.
3. Разбъркайте при тях разтопеното масло с вилица, а после стрийте сместа с пръсти, до получаване на мокри трохи.
4. Сложете и притиснете равномерно трохите в съда си за печене на пай и охладете в хладилник за 5-10 минути.
5. Печете за 7 минути и оставете да се охлади, преди да слагате пълнежа.
Приготвяне на слоя черен шоколад:
1. В малък дълбок тиган смесете сметаната и маслото на ниска температура.
2. Веднага щом маслото се разтопи, добавете шоколада и отстранете тигана от огъня. Разбъркайте или разбийте, за да се разтопи шоколада и добавете ванилията.
3. Изсипете шоколадовата смес в охладената основа за пая, като наклоните леко съда няколко пъти, така че шоколадът да се разпредели и по краищата. Оставете да се охлади и сложете в хладилника.
Приготвяне на слоя крем за торти:
1. Смесете захарта, царевичното нишесте и солта в средно голям дълбок тиган. Разбийте при тях млякото и жълтъците.
2. Оставете да ври на средна температура, като разбивате непрекъснато, докато стане гъсто и се оформят мехурчета по повърхността (около 6 минути). Оставете да ври за 2 минути.
3. Остържете сместа в плитка купа, добавете маслото, ванилията и белия шоколад. Бъркайте, докато шоколада и маслото са напълно разтопени.
4. Сложете парче синтетично фолио върху крема, така че да се опира директно в него, оставете да изстине и охладете в хладилник за минимум 3 часа.
5. Когато крема е студен, използвайте електрически миксер (аз използвах ръчен миксер), за да разбиете сметаната, докато се оформят меки връхчета. Внимателно изсипете разбитата сметана в крема за торти, загладете добре и охладете за 3 часа, докато стане готово.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ