Черни спагети с морски дарове
Спагети с мастило от сепия, скариди и калмари.
Необходими продукти:
- 100 г калмари
- 100 г скариди
- 1 пакет (4 порции) черни спагети (спагети, боядисани с мастило на сепия - колкото и да е странно, не са толкова трудно откриваеми)
- 2 ч.ч. дребни сладки домати
- ситно накълцан чесън и лук
- зехтин
- намачкани черни маслини „Каламата“
- каперси
- бяло вино
- прясно изцеден лимонов сок
- пилешки бульон
- 2 чушки пеперончини (или други чушки по избор)
- 1 консерва сепия (по желание)
- сол и черен пипер
- мащерка
- червен пипер на люспи
Начин на приготвяне:
1. Задушете набързо скаридите и калмарите в зехтин екстра върджин и ги оставете настрана.
2. Добавете чесъна и лука в същия тиган, след което изсипете консервата сепия, което ще послужи като основа за соса, който ще приготвите.
3. Добавете смлените и почистени от костилките маслини „Каламата“, каперсите и пеперончините.
4. Започнете да доливате малко течност (бяло вино и малко пилешки бульон), като остъргвате тигана, за да добавите към соса всички остатъци от сепията. Поръсете със сол, червен пипер на люспи и мащерка.
5. Върнете морските дарове в тигана и ги оставете да покъкрят десетина минути, за да се сготвят напълно и да се смесят вкусовете.
6. Добавете доматите, които преди това сте разрязали на половинки. Изключете котлона.
7. Добавете спагетите и разбъркайте.
8. Сервирайте, като преди това изцедите малко лимонов сок, полеете с малко зехтин и поръсите с малко морска сол за готвене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ