Черешката на тортата - сезон 7, епизод 20, част 1
Писателят Илиян Любомиров готви българо-френски манджи за финала на Черешката на тортата.
Черешката на тортата - епизод 20, сезон 7
Излъчен на 17.02.2017
Готви поетът Илиян Любомиров, познат още като Августин Господинов
Първа част
Тази седмица поверяваме финала на Черешката в ръцете на една истинска фолкфурия на име Мария, позната още като Мара Отварачката; момичето, от което очакваме вдигане на температурите и падане на големия джакпот - Гери Малкоданска; властелинът на нощния живот - бизмесменът Петко Димитров; шампионът по кикбокс и фитнесгуру Мартин Гаджев и най-честният, най-скандален и най-комерсиален млад поет - Илиян Любомиров. А последната инстанция в последната седмица отново ще бъде шеф Иван Манчев.
В последната вечер за сезона отиваме на гости на поета Илиян Любомиров, по-познат като Августин Господинов. Въпреки че въведе дрескод - всички да са по анцузи и чехли, се оказа, че няма да сме точно в неговата тясна поетска квартира, а в апартамента на най-добрия му приятел, който представлява магическо място с корабна тематика и пътешествия. Дори масата, на която ще се хранят гостите е направена от стъкло с карта на света, за да може докато се пийва аперитивче, да се обсъжда накъде ще се пътува.
В кухнята домакинът влиза със своята муза в живота - приятелката си Албена, която присъства не толкова като помощник, колкото като мотиватор. Двамата влюбени си наливат по чаша порто и се захващат да спретнат едно меню, достойно както за българи, така и за французи. Ето и какво е то:
1. Традиционна Шопска салата в големи количества.
2. Френска салата Нисоаз на пластове, като се започва с варени картофи, и нататък - домати, свежи листа, зелен фасул, риба тон, лук, каперси, варени яйца, маслини, аншоа и вълшебен дресинг - една салата, любима на францозойките, с която гостите може и да не стигнат до основно.
3. Препечени хлебчета с домашната поетична лютеница, правена от Илиян и два вида домашни люти чушлета от туршия.
4. За основно - свинска плешка, маринована в български билки и порто, увита в ленти бекон и запечена върху канапе от картофи, моркови и пръчица канела.
5. За десерт - поширани круши Хубавата Елена със заливка от шоколад.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ