Ципура на скара
Печена ципура по тайната рецепта на морските вълци.
Необходими продукти:
- 2 ципури (общо приблизително 700 г)
- сол
- оцет
- черен пипр
- соев сос
- масло/сланина
Начин на приготвяне:
Тайната на пържената и приготвената на скара риба е в подготовката й за готвене. Аз съм се учил от мой стар познат от Варна, чичо Геро - морски вълк от класа. Според него рибата трябва да престои поне 24 часа, подготвена по следния начин. Първо рибата се изчиства и измива обилно. След това обилно се осолява и поръсва с черен пипер. После обилно се полива с дресинг от оцет и соев сос, като не е нужно да става сос, а просто рибите се овлажняват хубаво. След това, в случая ципурата, се приготвя на скара, тиганче с ребра или барбекю, които са предварително нагряти на макс. Трябва и хубаво да се намаже скарата, барекюто или тиганчето с олио или парче сланина. Това се прави с цел да не ви полепва кожичката на рибата по скарата и да стане хрупкава. Пече се по 5 мин. от всяка старана като аз обръщам 4 пъти. Поднася се, в случая при мен, с пържени картофки, овкусени с чесън и копър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ